Kiszonka to jedna z podstawowych pasz do skarmiania bydła mlecznego i mięsnego. Powstaje ona z zielonki i zawiera duże ilości niezbędnego białka. Bardzo istotne dla pozyskania sianokiszonki o odpowiednich walorach jest umożliwienie właściwego procesu fermentacji beztlenowej zielonki. Do tego celu wykorzystuje się folie kiszonkarskie.
Podstawowe metody zakiszania zielonki
W celu uzyskania odpowiednich warunków do przebiegu procesy fermentacji beztlenowej zielonki niezbędne jest szczelne jej zamknięcie do czego znakomicie nadaje się folia do kiszonki. Kiszonkę można uzyskać poprzez ułożenie masy zielonej w pryzmach i przykrycie jej szczelnie folią. Aby uzyskać jak najlepszy oprócz siatki na pryzmie układa się transparentną folie podkładową przylegającą znakomicie do wilgotnej, fermentującej masy zielonej. Dopiero wtedy całość okrywa się właściwą folią kiszonkarską. Inną metodą jest jest zbieranie siana lub słomy w baloty i owijanie ich folią. Folia kiszonkarską na pryzmy i do owijania balotów jest odporna na działanie czynników środowiska zewnętrznego. Nie przepuszcza wilgoci, promieni słonecznych oraz posiada filtry chroniące przed promieniowaniem UV. W obu przypadka jest ona odporna na urazy mechaniczne w postaci rozdarcia lub przebicia. W przypadku folii stretch do owijania balotów musi ona posiadać cechy właściwe dla każdego stretchu czyli odpowiednią rozciągliwość i kleistość. Te cechy pozwalają na bardzo szczelne zamknięcie balotu za pomocą urządzeń mechanicznych zwanych owijarkami. Cały proces przebiega w warunkach polowych gdzie składowanie są później baloty z sianokiszonką.
Najczęściej do owijania balotów stosuje się dwie standardowe szerokości folii 500 i 750 mm. Aby zagwarantować odcięcie balotu od działania promieni słonecznych producenci oferują folie w kolorze zielonym, czarnym i mlecznym. Użycie folii do uzyskania świetnych pasz to najlepsza pod każdym względem metoda.