Na rynku mamy wiele rodzajów masła. Wszystkie są skutecznie reklamowane przez producentów jako najlepsze, najzdrowsze i oczywiście najtańsze. Jednak doskonale wiemy, że to co tanie w żywności, niekiedy wcale nie jest zdrowe. Dlatego by wybrać odpowiednie masło, trzeba samodzielnie przeanalizować jego skład.
Orzechy laskowe na kanapkę?
Wielu z nas słyszało o maśle orzechowym, jednak w Polsce jest ono bardzo mało popularne. Czasem nim poznamy jego skład i właściwości, od razu kojarzy nam się ono źle. Dlaczego? Ponieważ w filmach często ukazywane jest w połączeniu z otyłymi dziećmi i dorosłymi, które zajadają się nim podczas śniadania. Taki obraz to tylko wizja filmowa, która nie przekłada się na rzeczywistość. Masło z orzechów laskowych jest bowiem bardzo zdrowe. Zawiera mnóstwo witaminy E, potasu i błonnika. Być może na początku trochę ciężko byłoby nam się przyzwyczaić do jego konsystencji i smaku, ale z pewnością dla wielu z nas byłoby ono znacznie smaczniejsze niż to masło, które do tej pory spożywaliśmy. Orzechy laskowe to również spora ilość żelaza i magnezu. Magnez, który kojąco wpływa na nasze nerwy, jest nieodłącznym składnikiem diety. W połączeniu z witaminami z grupy B, takie orzechy laskowe radzą sobie z przewlekłym stresem, który w obecnych czasach dopada coraz więcej osób. Orzechy laskowe są jednak dość kaloryczne, dlatego należy uważać przy ich spożywaniu. Zalecany jest umiar. Posmarowanie masłem z orzechów laskowych kanapki jest jak najbardziej wskazane, ale lepiej nie spożywać ich zbyt dużo.
Masło może mieć różny smak, różną konsystencje i różne właściwości. Ważne jest jednak by było bogate w wartości odżywcze, które będą budować nasz organizm, a nie rujnować. Zmiana masła na to z orzechów laskowych, może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu.