Nie od dziś wiadomo że wiele przypraw ma dobroczynny wpływ na nasze organizmy. Każda przyprawa ma dobry wpływ na inną część naszego ciała. I tak wyróżnić możemy przyprawy łagodzące wiele rodzajów bólu, poprawiających wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, czy pomagających w gojeniu się ran.
Kilka rzeczy o kurkumie
Wiele przypraw jakie posiadamy w domu miały zastosowanie w tradycyjnej medycynie chociażby Dalekiego Wschodu. Dziś nowoczesny człowiek używa ich jedynie po to aby ubogacić smak przyrządzanych przez siebie potraw. Nie wszystkie przyprawy jakie znajdują się w naszych kuchniach są jednak w pełni wartościowe. Wiele z nich z powodu masowych nowoczesnych upraw, znajdujących się blisko przemysłu oraz osad ludzkich posiada o wiele mniej dobroczynnych składników w tym minerałów i witamin. Przy zakupie przypraw powinniśmy kierować się ich jakością a nie ceną. Za przykład może posłużyć nam bardzo popularna w ostatnich latach kurkuma, która reklamowana jest przez znaną w kraju restauratorkę o kręconych blond włosach. Rosnące zainteresowanie tą przyprawą wynika z jej dobroczynnego działania na organizm ludzki. Stosowana od tysięcy lat w kuchni indyjskiej oraz medycynie ajuwerdyjskiej przeżywa dziś szczyt swojej popularności w krajach wysokorozwiniętych. Lecz czy kurkuma bio dostępna w sklepach internetowych różni się czymś od tej zwykłej kurkumy, dostępnej w każdym markecie? W ostatnich latach przeprowadzano ponad trzysta niezależnych badań, które miały na celu określenie właściwości prozdrowotnych kurkumy. Wszystkie badania potwierdziły, że kurkuma ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. Jednak wiele badaczy jednocześnie zwróciło uwagę na to, że w niektórych próbkach znajdywało się o wiele mniej składników działających prozdrowotnie. Ustalono jednoznacznie, że na wartość odżywczą kurkumy ma wpływ jakość uprawy. Uprawy przemysłowe zawierające GMO były o wiele mniej wartościowe. Producenci posiadający ekologiczne uprawy, produkują przyprawę która bogata jest we wszelkiego rodzaju składniki odżywcze.
Tak więc jeśli zaczynamy sięgać po przyprawy i zioła by naturalnie wspomagać nasze organizmy, wybierzmy mądrze kierując się przede wszystkim wysoką jakością przyprawy. Zawracajmy uwagę na to gdzie dana przyprawa została wyprodukowana i czy uprawa ta była ekologiczna. Nie dajmy się zwieść cenie i kupujmy z polecanego ekologicznego źródła.