Wprawdzie dietetycy i lekarze zalecają spożywać zróżnicowane produkty spożywcze, co stanowi zbilansowaną i zdrową dietę, to jednak nie każdy stosując się do tej zasady skończy na tym w dobrym zdrowiu. Niektóre osoby cierpiące na nietolerancję glutenu nie mogą spożywać niektórych posiłków.
Zalecenia dotyczące diety bezglutenowej
Gluten to rodzaj białka, który występuje w niektórych zbożach. A jako, że zboża są zawarte w wielu produktach spożywczych nie tylko jako główny składnik, ale także jako dodatek, to nie każdemu ich spożywanie wychodzi na zdrowie. Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu muszą bardzo uważać na to co jedzą. Dla takich osób jest zalecana dieta bezglutenowa ograniczająca gluten do zera. Czy jest to w ogóle możliwe, skoro ziarna zbóż są zawarte w aż tak dużej liczbie produktów? Oczywiście nie jest to łatwe, ale nie niemożliwe. Podstawa, to uważnie czytać etykiety, aby wychwycić w spisie składu danego produktu elementy zawierające gluten. Producenci są zobowiązani do umieszczania informacji o glutenie, dlatego nie jest to trudne, ale mimo to wymaga uwagi. Na szczęście problem nietolerancji glutenu jest już dość mocno poruszany na świecie, co poskutkowało ogólnoświatowymi kampaniami społecznymi i w konsekwencji spowodowało, że producenci dostosowali się nieco do takich osób. Wiele produktów jest dedykowanych jako produkty bezglutenowe, które mogą być bez przeszkód spożywane przez osoby, które glutenu nie mogą spożywać.
Na półkach większości sklepów istnieją działy, które zawierają produkty bez zawartości glutenu. To duże ułatwienie dla osób cierpiących na jego nietolerancję. Mam nadzieje, że taki stan rzeczy będzie się rozwijał i w przyszłości powstanie jeszcze więcej, tego typu produktów. To bardzo ułatwi życie tym osobom.