Miód znany jest od wieków, jako jedyny rodzaj pożywienia produkowany przez zwierzęta, a zjadany także przez ludzi. Jest to produkt naturalny, zdrowy, o bardzo szerokim zastosowaniu, zarówno w przemyśle spożywczym, jak i farmaceutycznym, a nawet kosmetycznym. Jego niezliczone zalety są powszechnie znane i chętnie stosowane. Czy jednak wiemy o nim wszystko?
Nietypowa odmiana miodu
Z pewnością każdy z nas zna kilka podstawowych gatunków miodu, takich jak miód spadziowy, gryczany, wielokwiatowy, czy lipowy. Te odmiany miodu najczęściej goszczą na naszych stołach, głównie dzięki dużej dostępności. Z łatwością można je nabyć w każdym sklepie, czy u każdego lokalnego pszczelarza. Jednak prócz tych znanych i popularnych odmian, istnieją także odmiany znane tylko wybrańcom i niedostępne na sklepowych półkach, jak np. miód malinowy. Co sprawia, że ten przepyszny w smaku miód jest tak trudno dostępny? Głównie fakt, że kwiaty malin, z których powstaje, kwitną tylko dwa razy w roku przez 3 tygodnie. Dodatkowym utrudnieniem jest to, że pasieka musi znajdować się w okolicy plantacji malin, co zdarza się niestety rzadko. Z tego też powodu niewielu z nas miało do tej pory możliwość skosztowania tego przysmaku, a jest się czym zachwycać. Miód malinowy ma dość charakterystyczny owocowy posmak, dzięki czemu jest szczególnie lubiany przez dzieci. Jak pozostałe odmiany miodu, tak i ten posiada duże wartości odżywcze i antybakteryjne. Skutecznie obniża ciśnienie krwi i stymuluje produkcję czerwonych krwinek. Poza tym posiada właściwości napotne i rozgrzewające, co sprawia, że przydaje się szczególnie w okresie przeziębień i grypy.
Choć tak rzadko spotykany, zasługuje na szczególną uwagę. Jego niepowtarzalny smak, różniący się nieco w zależności od odmiany malin, nie da o sobie zapomnieć. Charakterystyczna jest także jego barwa, z początku złocista, po krótkim czasie zmienia się na niemal białą, po procesie krystalizacji. Zatem jeśli tylko nadarzy się okazja, warto wypróbować tego złota od matki natury.