Większość z nas pamięta z dzieciństwa smak pierogów, które robiły nasze mamy i babcie. Były idealne, bogato nafaszerowane i nie rozpadały się podczas gotowania. Jeżeli umiemy, możemy je samodzielnie przygotować, albo kupić gotowe produkty.
Kto korzysta z linii do gotowania pierożków?
Domowe przyrządzanie pierogów najczęściej zabiera kilka godzin czasu, bo trzeba oddzielnie przygotować farsz i ciasto, które następnie się łączy i gotuje we wrzącej wodzie. Robimy je rzadko, więc można sobie pozwolić na spędzenie tylu godzin w kuchni, żeby zrobić obiad. Jednak w zakładach produkcyjnych, taka sytuacja nie może mieć miejsca, bo jest to nieopłacalne. Konieczne jest zastosowanie zautomatyzowanego systemu, który sprawia, że lepienie i gotowanie pierogów jest sprawne i szybkie. Linia do gotowania pierogów jest przeznaczona dla zakładów, które zajmują się ich masową produkcją. Żeby wykonać w ciągu godziny kilkaset pierogów bez udziału dużej ilości ludzi, trzeba działać automatycznie. Linia składa się z taśmy produkcyjnej, podajnika oraz kotła. Przygotowane pierogi trafiają do kotła, w którym można ustawić stałą temperaturę, w której mają się gotować gotowe produkty. Po ustalonym czasie, pierożki są wyławiane za pomocą specjalnych łopatek i zanurzane w zimnej wodzie, aby je zahartować. Później czeka je już tylko pakowanie i transport. Dzięki linii do gotowania pierogów, można znacznie zminimalizować straty, ponieważ nie ma miejsca na błąd ludzki, bo prawie całą pracę wykonuje urządzenie.
W wielu zakładach produkcyjnych taka linia do gotowania wyrobów mącznych już funkcjonuje i znacznie poprawia wydajność pracy. Kupując ją u producenta, można liczyć na indywidualne dopasowanie urządzenia do potrzeb zakładu, co jest dużym ułatwieniem.