Wiele się dzisiaj w debacie publicznej mówi, że rodzice przyzwyczajają swoje dzieci do cukru. Pojawia się on wszędzie – zarówno w pożywieniu jak i napojach, jakie podawane są pociechom. Sięgamy po nie z pośpiechu, ponieważ nie zawsze mamy czas żeby czytać etykiety. Na rynku pojawiła się jednak ciekawa alternatywa.
Ksylitol jako zdrowy, brzozowy zamiennik
Coraz częściej na półkach sklepowych, gdzie swoje stałe miejsce mają produkty z kategorii bio i eko można zauważyć produkt, który jest niepozorny, ale może wiele zmienić w naszej diecie. Chodzi naturalnie o ksylitol. Pojawił się on na rynku około dwóch lat temu i stał się prawdziwym hitem. Kiedyś uznawany za rarytas – jego ceny były dosyć wysokie, dzisiaj już znacznie tańszy i bardziej dostępny. Cukier brzozowy, bo taką nosi nazwę jest zdrowym zamiennikiem białego cukru. Mogą go również stosować diabetycy czy osoby chore na cukrzycę – ma on znacznie niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu cały czas można kontrolować poziom cukru i swoje samopoczucie. Ksylitol podnosi glukozę we krwi w małej mierze, dlatego też można go stosować – naturalnie również bez przesady. Istnieją także badania naukowców dowodzące, że cukier brzozowy posiada bakteriobójcze właściwości, czyli pomaga nam walczyć z szeregiem bakterii ale także wzmacnia naszą odporność. Warto jest jednak wiedzieć, że nie wolno go stosować w ogromnych ilościach – jest on słodki, jednak w nieco inny sposób jak cukier. Zalecane dawki dla dorosłego to trzy łyżeczki dziennie.
Kto by pomyślał, że dbanie o zdrowie może być takie przyjemne. Walka z bakteriami w organizmie przeważnie kojarzy się ze syropami cierpkimi w smaku i nieciekawym smakiem. Jednak zamiana białego cukru, na zdrowy odpowiednik jakim jest ksylitol może nas od tego uchronić.